12 november 2024
De visie van dopper past bij mij: Leven op een planeet waar schoon water voor iedereen beschikbaar is en waar plastic vervuiling tot het verleden behoort. Ik ben opgegroeid in Buenos Aires en terwijl ik naar school liep zag ik mensen bedelen. Hoe kon het zo oneerlijk verdeeld zijn? Mijn moeder stimuleerde me om zelf iets aan deze sociale ongelijkheid te doen. Bij de sportschool hing een poster met een oproep voor vrijwilligers. Ik meldde me aan, zamelde spullen in en bracht die naar arme mensen in het zuiden van Argentinië, die meer dan drie uur moesten lopen om toegang tot schoon drinkwater te krijgen. Deze drive om een verschil te maken is altijd bij me gebleven en toen ik jaren later het bedrijf Dopper leerde kennen, wist ik meteen waar ik wilde werken.
Het belangrijkste is trouw te blijven aan je waarden en aan je missie, want alleen dan kun je authentieke en positieve impact maken. En wees niet bang om fouten te maken en daarvan te leren, maar bevraag de status quo en durf anders te denken.
Ook doen: stel jezelf de ‘buikpijn vraag’. Bij Dopper bijvoorbeeld, verkochten we de eerste 13 jaar veel hervulbare flessen. Mensen vertelden me dat ze inmiddels wel zes flessen thuis hadden, dus wij wilden onderzoeken hoe het kon dat het probleem nog steeds bestond. Waarom kochten mensen nog steeds verpakt water? De reden was: ‘gemak’. Toen hebben we de grote stap gezet om watertappunten te ontwikkelen. En samen met Google Maps brachten we alle openbare watertappunten in beeld. Dit is geen businessmodel, maar maakt het mensen makkelijk om te zien waar ze water kunnen tappen. En terwijl mensen tappen, meten we de impact: je ziet hoeveel water je tapt, hoeveel flessen, kilo’s plastic en CO2 je bespaart.
Mensen willen wel duurzame keuzes maken, maar alleen als het makkelijk, snel en praktisch is. Het product moet dus een simpele oplossing zijn voor het probleem. Bij Dopper bijvoorbeeld, willen we dat de herbruikbare fles net zo’n standaard item in je tas wordt als je sleutelbos en je telefoon. Als dat lukt en de tappunten zijn makkelijk te vinden, dan maak je het de consument een stuk makkelijker!
Bij Dopper heeft duurzaamheid de hoogste prioriteit. Hiervoor moeten we het gedrag en het systeem veranderen. Daarom richten we ons niet alleen op het individu, maar ook op bedrijven en de overheid.
Voor bewustwording en gedragsverandering moet je holistisch denken. Daarvoor heb je meer stakeholders nodig met dezelfde missie. De Fair Future Challenge richt zich op voorlopers, op ondernemers die met hun initiatief een verschil kunnen maken. Deze voorlopers laten zien dat het systeem kan veranderen.
Ik denk dat heel veel organisaties bezig zijn met maatschappelijke kwesties. Door te jureren in de Fair Future Challenge wil ik startende ondernemers helpen ‘doen’: de moed en het lef hebben om concrete stappen te zetten. Ik hoop in deze challenge de nieuwe leiders te vinden en ze te helpen lef te tonen. Doe het! Durf een grote stap te zetten!
Ik let vooral op de impact: welk idee kan niet alleen een goede oplossing zijn voor een probleem, maar ook een voorbeeld worden om het bedrijfsleven en de overheid mee te krijgen? Om echte verandering teweeg te brengen, moet het product zowel kennis bevorderen, als gedrag beïnvloeden. Ik zoek naar de initiatieven die beide kunnen realiseren.
Het is ontzettend belangrijk om mensen aan te zetten tot actie. De Fair Future Challenge is zo’n stok achter de deur voor ondernemers om de eerste stap te zetten. Het is een uitnodiging om na te denken hoe wij onze toekomst willen inrichten. De steun van Stichting DOEN zorgt ervoor dat deze fantastische ideeën kunnen starten, opschalen en een verschil kunnen maken.
Ik hoop geïnspireerd te raken en mij te laten verrassen door creativiteit, lef en nieuwe perspectieven. De energie van mensen met een mooie toekomstvisie werkt aanstekelijk. Daar kijk ik naar uit!
Impact meten en rapporteren wordt steeds belangrijker. Techniek en data-analyse spelen hierin een grote rol. Qua innovaties hoop ik op mooie oplossingen op het gebied van de circulaire economie en zero waste oplossingen, zoals een voorbeeld dat ik laatst tegenkwam in Nepal. Daar is een initiatief gestart dat afval uit de rivieren vist en dit hergebruikt om bouwplaten mee te maken. Die bouwplaten zijn hard nodig zijn na de aardbevingen in dit gebied en helpen bij de wederopbouw. Dat je als ondernemer zo holistisch kunt denken vind ik fantastisch.
Ik wil vooral zeggen: “Het is belangrijk dat je meedoet. We hebben jouw oplossing nodig! We moeten aan de bak om de wereld leefbaar te houden, dus denk niet te lang na, durf in het diepe te springen en kom op met je idee!”